Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Наръчник За Кандидатстване По Европейски Програми През 2023

Европейските програми за финансиране предлагат много възможности за компаниите. Освен финансова помощ, чрез тях една компания може да получи...


Европейските програми за финансиране предлагат много възможности за компаниите. Освен финансова помощ, чрез тях една компания може да получи и възможност за разрастване и достигане до нови пазарни позиции. Експертните консултации по европрограми са първата стъпка към реализирането на Вашата идея. 


В следващите редове ще се запознаете с видовете европейски програми, как протича процеса на кандидатстване и оценка, и какво представлява управлението на одобрен проект.


Изследване на Европейските Програми за Финансиране

След като се срещнете с експерт за консултация е време да определите подходящата оперативна програма за Вас и съответната към нея процедура. Ето и списък с програмите:

  • Национален план за възстановяване и устойчивост

  • ОП "Конкурентоспособност и иновации в предприятията"

  • ОП "Развитие на човешките ресурси"

  • ОП "Развитие на селските райони"


Изключително важно да е се избере правилната програма в съответствие с нуждите и целите на предприятието, неговата история и предмет на дейност. Например: ако имате нужда от откриване на нови работни места, наемане на персонал или нужда от професионални обучения на персонала, то значи ОП "Развитие на човешките ресурси" е точно за Вас.


Процес на Кандидатстване и Оценка

След като изберете конкретна програма е време да се запознаете с отворените и предстоящите процедури за финансиране. Консултантът ще Ви насочи коя мярка е най-близка до осъществяването на вашите цели, ще Ви обясни какъв е размерът на финансовата помощ и ще обсъдите какви са възможностите за инвестиция. Ето какви стъпки да очаквате по време на този процес:


  1. Условия за кандидатстване - По време на консултацията ще се запознаете подробно с условията за кандидатстване на съответната процедура. За реализирането на успешен проект е абсолютно задължително те да бъдат спазвани.

  2. Финансова стабилност на фирмата - Експертът ще поиска да провери по-обстойно дали сте подходящ кандидат, като за целта ще трябва да изчисли финансовата стабилност на фирмата. Ако фирмата е финансова стабилна и няма други пречки, то значи може да се пристъпи към самото кандидатстване.

  3. Изготвяне на проектно предложение – Експертът изготвя бюджет, окомплектова исканите документи, входира проекта и съдейства при нужда от допълнителна информация от Управляващия орган.


Важно е да бъдат спазени всички изисквания по съответната процедура, за да се избегнат неприятни ситуации, като например отхвърляне на проектното предложение или премахване на конкретен разход от бюджетното перо.


Управление на Финансираните Проекти

След като проекта е одобрен за финансиране е важно да бъде управляван ефективно. Управлението на проекта включва правилна счетоводна и финансова отчетност, както и подготвяне на документация за получаване на авансови, междинни и финални плащания.



Фирмите, които желаят да кандидатстват за европейско финансиране често се сблъскват с различни предизвикателства, като например:

  • Сложни административни изисквания – голяма част от кандидатите не разбират какво точно се изисква от тях в процеса на кандидатстване и подготовката на документацията;

  • Необходимостта от ефективно следене и отчитане също се отнася към възможните пречки пред фирмите – това е и причината да потърсят помощ от опитен консултант, който да ги насочва в тези процеси;

  • Променящи се правила и регулации – законите периодично се изменят и това води до промени в изискванията за кандидатстване. Възможно е преди отваряне на процедурата да сте се запознали с едни определени изисквания, а след отваряне – да са добавени изменения или допълнения;

  • Управление на бюджета и осъществяване на финансов контрол – тези дейности трябва да се извършват от опитен специалист в областта, затова препоръчваме да оставите тази задача на експертите, които ръководят проекта.

  • Екипно сътрудничество и комуникация – някои компании имат проблеми, свързани с работата в екип и комуникацията между работниците, като това налага въвеждането на допълнителни обучения, промени в организацията на работа и др.;


Добрата организацията на работа и спазването на изискванията за кандидатстване по избраната процедура дават гаранции за успех на проекта и спечелване на европейско финансиране.



No comments