Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Кои са бизнес ангелите и струва ли си да ги търсим?

Частните инвестиции от бизнес ангели ще помогнат за ускоряване на развитието на проекта, но могат да доведат до трудности поради човешкия фа...



Частните инвестиции от бизнес ангели ще помогнат за ускоряване на развитието на проекта, но могат да доведат до трудности поради човешкия фактор.

Кои са бизнес ангелите

Това е името на частни инвеститори, които инвестират в обещаващи, според тях, разработки и проекти.

Самият термин "ангел" в този смисъл се появява в началото на 20 век в Америка. Тогава тази дума означаваше богати любители на театъра, които инвестираха пари в театрални представления. Това беше рискована инвестиция, тъй като ангелът печелеше само ако продукцията беше успешна.

Сега такива инвеститори се интересуват повече от ИТ разработки, но това не означава, че другите предприемачи трябва да се откажат.

Как бизнес ангелите се различават от другите инвеститори

Според Александър Локтионов, главен изпълнителен директор на LOGA Group и основател на инвестиционния форум Seed Forum в европейската част на Евразия, инвестициите могат условно да се класифицират в две категории:

  • Структуриран капитал. Това са парите на инвестиционни фондове, които имат определени критерии за финансиране и задължения към инвеститорите.
  • Собствени средства на бизнес ангели. Тези хора не зависят от изискванията на трети страни и сами решават как да водят бизнес и кога да излязат от проекта.
  • Съответно комуникацията с бизнес ангел може да бъде доста непредвидима. Той е не само инвеститор, но и човек със собствено мнение, желания и характер.



Струва ли си да търсите бизнес ангел?

  • Някои от  предимствата на работата с бизнес ангел:
  • Ускоряване на развитието на проекта. В много случаи е почти невъзможно да се реализира една идея без пари, особено когато става въпрос за производство или разработка.
  • Получаване на важни контакти и връзки, помощ при продажбите - но само ако ангелът наистина се интересува от активното развитие на проекта.
  • Списъкът с недостатъците е малко по-дълъг.

  • Интересите на един ангел и един предприемач могат да се различават.


Къде да търсим бизнес ангели?

Можем да открием на две основни места бизнес ангели, а именно:

  • Професионалните бизнес ангели са частни инвеститори, които поддържат стартиращи фирми постоянно.
  • Бизнес ангели сред познати. Освен това не винаги става дума за хора с опит във финансирането на проекти.

Какво е важно да запомните


Претеглете плюсовете и минусите, преди да потърсите ангелски инвеститор. Уверете се, че минусите от сътрудничеството не надвишават плюсовете.
Говорете повече за бизнес. Никога не знаете предварително кой ще е готов да инвестира във вашия бизнес.
Намирането на бизнес ангел е голяма работа, от която зависи много.
Бъдете откровенни!
В тази статия представихме предимствата и недостатъците, прочетете я!


No comments